Suwereni a obywatelstwo RP

dzień dobry,
czy może ktoś mi wyjaśnić: przystępując do suwerenów jak to się ma do poruszania w przestrzeni prawnej III RP? np jak z obywatelstwem? automatycznie się go pozbywam? Pozdrawiam.

Możesz mieć podwójne obywatelstwo, ale będąc na terytorium RP nie możesz się powoływać na prawą przynależne Ci w RPS

Możesz zrzec się obywatelstwa RP na rzecz RPS wysylając stosowną informację do prezydenta i możesz wtedy powoływać się na przysługujące Ci prawa RPS

Bedąc na terytorium RP ale mając tylko obywatelstwo RPS jesteś traktowana jak turysta, a więc przydała by się karta pobytu, czasem może i wiza

Witam.
Myślę że nie ma takiego pojęcia jak obywatel RPS, ponieważ obywatel - to osoba, mająca odpowiednie obowiązki wobec Państwa, zgodnie ze świadomo i dobrowolnie zaakceptowaną Konstytucją.
Będąc Suwerenem II RP stosuję się §4 Konstytucji RP, zdanie drugie, ostatnie słowo.
W kilku przypadkach pomogło mi to, na przykład, w stosunkach z policją RP i w Sądzie rejonowym, ponieważ określenie statusu prawnego powoduje różne skutki prawne.

Moja Karta Suwerena i prawo jazdy były zaakceptowane i tolerowane jak dokumenty potwierdzające tożsamość(nie osobę), co zgadza się z Kodeksem postępowania cywilnego RP (jak ma wyglądać i co mieścić dokument). 

Do katalogu dokumentów stwierdzających tożsamość zaliczono: dowód osobisty, dokument paszportowy (paszport, paszport tymczasowy, paszport dyplomatyczny, paszport służbowy Ministerstwa Spraw Zagranicznych), wizę, dokument podróży, kartę pobytu, polski dokument podróży dla cudzoziemca, tymczasowy polski dokument podróży dla cudzoziemca, polski dokument tożsamości cudzoziemca, dokument „zgoda na pobyt tolerowany”, książeczkę żeglarską, KARTĘ TOŻSAMOŚCI, i t.p.

Masz jakiś dowód że posługiwanie się konstytucją suwerenów zostało zaakceptowane przez sąd?

Tak. Mam sprawę sądową z PZU na temat wypłaty odszkodowania. Przy pierwszym, a później drugim rozpatrzeniu sprawy ja posługiwałem się jako dowodem tożsamości Kartą Suwerena. Karta Suwerena została przez Sąd zaakceptowana, ponieważ odpowiada wszystkim wymogom, określonym w KC RP.
Także dwukrotnie okazałem dokumenty Suwerena policji drogowej i straży miejskiej w Radomiu, akceptowane bezproblemowo, a nawet obeszło się bez mandatu za przekroczenie prędkości i zakaz parkowania.