Możliwość wymiany informacji zawsze miała kluczowe znaczenie. W sytuacji gdybyśmy pozbawieni zostali możliwości jaką daje telefonia komórkowa czy internet zawsze pozostaje … radio.
Najdroższym towarem jest informacja a możliwość jej pozyskania może stanowić o naszym być albo nie być.
Starsi użytkownicy forum mogą pamiętać jak pomocna była technologia CB w latach 90, w miastach ciężko było znaleźć wolny kanał.
Wtedy radio pokazało swoje możliwości, zawierane były przyjaźnie, dokonywały się transakcje, można było znaleźć poszukiwany towar, narzędzie czy część zamienną. I to wszystko bez udziału Wielkiego Brata.
Podobnie w czasie powodzi w dolnośląskim użycie radia umożliwiło ratowanie życia, odnalezienie zaginionych osób czy wymianę prywatnej korespondencji w warunkach kryzysu. Na YT jest kilka filmów o tym. W naprawdę trudnych czasach radio powróci do powszechnego (?) użytku a podstawowa wiedza i umiejętność jego użycia sprzętu będzie bardzo ważna.
Zatem: pytajcie co Was interesuje w tym temacie na PW a ja zbiorę zapytania i odpowiem tak, abyście uzyskali maximum wiedzy i korzyści.
W dalszej kolejności odpowiem / podpowiem w co warto się zaopatrzyć i dlaczego. Zaczniemy od podstaw i szybko przejdziemy do praktyki.
Ja się zabezpieczyłem jak mogłem, na razie mam CB, Radio z zakresami AM, LW, MW, FM oraz krótkofalówki Boafeng UV-5R.
@Lord, CB radio jest popularne i tym wygrywa.
Pasmo 11 metrów czyli 27 MHz posiada zasięg do ok. 25km, dobrze się sprawi np. w warunkach leśnych, zadrzewionych.
(pasmo używane przez służby leśne to ok. 48MHz ze względu na relatywnie niskie tłumienie przez liście, drzewa itp. przeszkody naturalne)
Okazjonalnie bywały na 11 metrach zasięgi obejmujące Europę w warunkach podwyższonej propagacji zwiazanej z aktywnością słońca.
Moja najdalsza łączność w tym paśmie na dużej antenie z mocą 25W - ze stacją umieszczoną na statku u wybrzeży Libii.
Baofengi i podobne radia na pasma 2 metry (144 MHz - pasmo uniwersalne używane przez służby w okolicy 150MHz - straż pożarna, 160 MHz pogotowie ratunkowe, 170MHz policja) oraz 70cm amatorskie i coraz częściej cyfrowe) umożliwiają łączność z poziomu gruntu także do ok. 25 km. Natomiast kluczowe jest położenie anteny w sensie wysokości.
Idealnie byłoby, gdyby anteny “się widziały”’ wtedy 100 km zasięgu nie jest problemem przy jakości korespondencji o niebo lepszej niż CB.
Łatwo można zastosować antenę kierunkową o niewielkich rozmiarach radykalnie zwiększając w ten sposób zasięg.
Witam
Co prawda sam zaopatrzyłem się w kilka Baofengów do komunikacji z bliskimi
ale podejrzewam, że w momencie godziny “zreo” gdy przestanie działać internet i komórki, okupant będzie dodatkowo zakłócał fale radiowe , boję się, że te radyjka na nie wiele się przydadzą , a jak mocno podkręcą sieć 5G żeby nas smarzyć , też będą problemy z komunikacją
Lord a jakie radio z zakresami AM, LW, MW, FM kupiłeś
<LINK_TEXT text=“https://allegro.pl/oferta/wielozakresow … edc62d1b57”>https://allegro.pl/oferta/wielozakresowe-radio-przenosne-fm-mw-lw-sw-6839999423?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aquery&bi_c=MWMwOWUwMjEtZmMzNi00N2I2LWIxNGItOWI4MzJmNDM1MzNlAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=71e986c3-9c3d-4c74-94e7-99edc62d1b57</LINK_TEXT>
Jeśli chodzi o odbiorniki wielozakresowe to zwróćcie uwagę na radia tzw. odbiorniki komunikacyjne lub radia globalne.
Ze starszych może się trafić Sony, Panasonic, Grundig, z nowy Sangean lub Tecsun itp.
Warto zainteresować się bandplanem tj. podziałem pasm i organizacją pracy która jest ściśle określona.
Są też wydzielone ogólnoświatowe częstotliwości ratunkowe i warto je znać.
[quote=Lord post_id=4635 time=1579724597 user_id=252]
<LINK_TEXT text=“https://allegro.pl/oferta/wielozakresow … edc62d1b57”>https://allegro.pl/oferta/wielozakresowe-radio-przenosne-fm-mw-lw-sw-6839999423?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aquery&bi_c=MWMwOWUwMjEtZmMzNi00N2I2LWIxNGItOWI4MzJmNDM1MzNlAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=71e986c3-9c3d-4c74-94e7-99edc62d1b57</LINK_TEXT>
[/quote
Wyobraź sobie że też kupiłem dokładnie ten sam odbiornik , tyle że wyśeietlacz LCD jest jakiś frlerny bo świecą na nim wszystkie segmenty, nie miałem czasu w nim pogrzebać może uda się naprawić
Ten wybrałem dlatego, że miał największy zakres obsługiwanych częstotliwości. U mnie wyswietlacz jest ok, tylko jak masz go w plecaku to potrafi się sam właczyć z uwagi na niefortunne umieszczenie przycisku zasilania.
Książka Krysztofa Dąbrowskiego to bardzo wartościowa pozycja. Można się z niej dowiedzieć bardzo dużo o konstrukcjach anten, wykonania ich z materiałów, które mamy niemal “pod ręką”.
Z autorem nawiązałem też wcześniej łączność na pasmach KF ponieważ jest on aktywnym krótkofalowcem.
Aby jednak przebrnąć przez materiał książki potrzebna jest pewna doza zacięcia w tym kierunku.
Dlatego na początek polecam sięgnięcie po treści zawarte na stronie - http://cbradio.devrise.com/
moim zdaniem najlepszej strony dotyczącej tematyki CB. Strona pozwoli poznać i oswoić się z pojęciami, poznać sprzęt i jego użytkowanie dla osób nieobeznanych z tematem. To wszystko na przykładach nie wymagających licencji czy specjalistycznej wiedzy. Zacząć warto od wątka “historycznego” w zakładce na górze strony.
Nie siedzę w krótkofalarstwie ale trafiłem na coś takiego https://youtu.be/1z4Id1GUqik
Fajna sprawa, można wykorzystać satelitę do komunikacji radiowej na olbrzymie odleglosci
Fajnie, tylko taka zabawa jest możliwa w Brazylii która ma USA w d…
Na przykład my przechodzimy przez bramkę na lotnisku bez wizy a usmani do kontroli wizowej
W Polsce obowiązuje bandplan wg którego użycie częstotliwości poza pasmem jest karalne.
A te zakresy u nas akurat należą do wojska.
Podam przykład: w Niemczech powszechnie dostępny jest Freenet ok. 149 MHz, u nas posłuchasz na tej częstotliwości Straży Pożarnej.
Zatem nie polecam u nas powtarzać tego eksperymentu z nadawaniem.
Za to nasłuch transmisji otwartej czyli bez rozkodowania jest całkowicie legalny.
Kiedyś była strona radioscanner.pl dla miłośników skanowania i co gdzie można znaleźć.