Kochani, zamieszczajmy proste i sprawdzone przepisy na domowe dania, wypieki i inne przysmaki jakie każdy z nas może samodzielnie lub w grupie przygotować. Zdrowo smacznie i bez chemii
Pragnę się podzielić z Wami swoim własnym przepisem na pyszny chleb domowy. Przepis dopracowałem metodą wielu prób do absolutnego minimum. W niecałą godzinkę możemy się cieszyć zapachem i smakiem własnego chleba. Smacznego!
Szczegółowy przepis w załączniku. Pozdrawiam i serdeczności
Strasznie słaba jakość, zamieść w lepszej, chętnie spróbuję, uwielbiam piec
Ja kiedyś na poczcie kupiłem książkę “Wypieki siostry Marii” czy jakoś tak i są tam super przepisy na różne pieczywa.
Z prostych przepisów kuchennych hmmmm, troszkę tego robiłem, jeśli ktoś chce bombę witaminowo - mineralną to chętnie podzielę się grzybkiem kombucha, przerósł mi do ogromnych rozmiarów. Odezwij się na PW jeśli jesteś chętna/chętny. Co chcę w zamian? Dobre słowo / pomysł / technikę np. radzenia sobie z czymś, poradę? Albo coś fizycznego np. stary stabilny zakwas do chleba?
Jestem wegetarianinem od kilku ładnych lat i znam przepis, który oczarowuje nawet najbardziej zatwardziałych mięsożerców: kaczka z jabłkami od https://www.otwarteklatki.pl Polecam zapisać się do newslettera i ściągnąć mnóstwo przepisów eBookach.
KACZKA Z JABŁKAMI:
[attachment=0]kaczka2.png[/attachment]
może teraz będzie bardziej czytelne:
Chleb Emila, który zawsze wychodzi pyszny
Składniki wg uznania i rozmiaru blaszki ale te podane poniżej pozwolą na uzyskanie chlebka po upieczeniu o wadze 0.9 – 1.0 kg
• 250 g - Mąki orkiszowej jasnej typ 500
• 250 g - Mąki orkiszowej ciemnej typ 2000
(można zrobić z jednego gatunku mąki, lub innej mąki, pszenna, żytnia, itp. wg uznania można eksperymentować)
• Mała łyżeczka soli różowej kłodawskiej
• Ziarna wedle smaku i uznania:
- słonecznik łuskany, pestki dyni, siemię lniane,
• 4 łyżki stołowe dobrej oliwy – np. z pestek winogron
• ½ opakowania drożdży suchych instant, czyli około 3,5-4.0 g
• 300 – 500 ml ciepłej wody (w zależności od mąki i konsystencji ciasta)
• 1 łyżka stołowa dobrego miodu.
Wszystkie składniki suche, czyli mąka, sól, ziarna, drożdże wsypujemy do
miski i mieszamy ze sobą przy pomocy umytych wcześniej i suchych dłoni … nie mieszać maszynowo lub robotem, chodzi o przekazanie cudownej i pozytywnej energii płynącej prosto od nas
Jak wymieszamy wszystkie suche składniki to dodajemy do nich 4 łyżki stołowe oliwy.
Następnie w ciepłej wodzie rozpuszczamy łyżkę stołową dobrego miodu i wlewamy do miski z mąką i oliwą.
Mieszamy drewnianą łopatką aż do uzyskania ciasta, które w swojej konsystencji bedzię lekko płynne (coś jak budyń), w zależności od mąki, jeśli ciasto wyjdzie zbyt zbite (np. tak jak na pierogi) dodać o drobinę więcej wody.
Po wymieszaniu przelewamy ciasto do foremki (np. keksówki, ja używam szklanej), którą wcześniej możemy wyłożyć papierem do pieczenia, nie będziemy mieli wtedy dużo mycia i szorowania formy po upieczeniu i chlebek się do niej nie przyklei i sam wyskoczy z formy po upieczeniu
Ciasto powinno zajmować połowę wysokości formy do pieczenia. Można na wierzch wysypać ziarnem, pogłaskać mokrą łopatką aby ziarno się przykleiło i po upieczeniu nie odpadło od skórki.
Możemy dodatkowo opruszyć mąką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Jak jest ciepło ciasto może wyrastać na blacie w kuchni, nie przykrywamy żadną ściereczką bo jak wyrośnie to przyklei się do ściereczki i przy odywaniu ciasto może opaść.
W zimie ciasto może wyrastać w piekarniku w temp. 30 stopni.
Ciasto sobie spokojnie rośnie a my nagrzewamy piekarnik (grzanie Góra-dół, bez termoobiegu) do 200 stopni C.
Jak ciasto wyrośnie i podniesie się do końca formy, ostrożnie wkładamy do nagrzanego piekarnika. Nie trzęsiemy formą podczas transportu do piekarnika bo opadnie!
Pieczemy 40-50 minut (wg uznania, jaki kto lubi wypieczony). Po tym czasie możemy wyjąć z formy i jeszcze w papierze do pieczenia włożyć do pieca na 5 minut aby skórka była bardziej chrupiąca wg uznania i smaku.
Po 5 minutach wyjmyjemy chlebek i odstawiamy do wystygnięcia.
Gorący źle się kroi, choć jest nieziemsko pyszny.
30 minut stygnięcia trwa jak wiecznośc to warto zaczekać by później rozkoszować się cudownym pieczywem bez chemii i sztucznych spulchniaczy.
Smacznego i na zdrowie!!!
Mi nie brakuje niech i Wam nie braknie
Ostatnio zrobiłem masło ze śmietany zebranej z mleka prosto od krowy, tylko, że to ok 30 minut ubijania
Dawno temu na pchlim targu kupiłem maselnicę, taką nakręcaną na słoik, w końcu się przydała.
Składniki/potrzebne przybory:
- Mleko prosto od krowy z którego uzyskamy śmietanę.
- Maselnica / termomix / niektórzy robią to w butelce, nigdy nie próbowałem.
Śmietanę wlewamy do maselnicy na ok 3/4 wysokości, zamykamy i zaczynamy ubijać. Po pewnym czasie zaczyna nam się pokazywać na kijku u góry masełko Po ok pół godziny otwieramy maselnicę, przez sitko zlewamy maślankę do naczynia a na sitku zostają nam grudki masła. Przelewamy je zimną wodą i formujemy np. ręką w osełkę.
Szał smaku gwarantowany!
FASOLACZKI
5 ugotowanych na twardo jajek, 1 szklankę ugotowanej fasoli zemlec w maszynce do mięsa. Posolić, dodać 1 jajko surowe i przyprawy ziołowe. Żeby odpowiednio zagęscic, należy wsypać tarta bułkę wymieszać i uformować kotlety. Wyłożyć na posmarowana tłuszczem blaszke, zapiec w piekarniku.
FASOLACZKI są niezwykle zdrowe i pyszne. Smakują z gotowanymi warzywami, z ziemniakami, z ziolowymi placuszkami. Można też zjeść je między posiłkami zamiast niezdrowych słodyczy.
Ja zapraszam na swoj kanał gdzie pokazuje moje przepisy wegańskie i głównie na surowo.
https://www.youtube.com/user/neuneczek