Proste przepisy kuchenne

Kochani, zamieszczajmy proste i sprawdzone przepisy na domowe dania, wypieki i inne przysmaki jakie każdy z nas może samodzielnie lub w grupie przygotować. Zdrowo smacznie i bez chemii :slight_smile:



Pragnę się podzielić z Wami swoim własnym przepisem na pyszny chleb domowy. Przepis dopracowałem metodą wielu prób do absolutnego minimum. W niecałą godzinkę możemy się cieszyć zapachem i smakiem własnego chleba. Smacznego!

Szczegółowy przepis w załączniku. Pozdrawiam i serdeczności

Strasznie słaba jakość, zamieść w lepszej, chętnie spróbuję, uwielbiam piec :slight_smile:



Ja kiedyś na poczcie kupiłem książkę “Wypieki siostry Marii” czy jakoś tak i są tam super przepisy na różne pieczywa.



Z prostych przepisów kuchennych hmmmm, troszkę tego robiłem, jeśli ktoś chce bombę witaminowo - mineralną to chętnie podzielę się grzybkiem kombucha, przerósł mi do ogromnych rozmiarów. Odezwij się na PW jeśli jesteś chętna/chętny. Co chcę w zamian? Dobre słowo / pomysł / technikę np. radzenia sobie z czymś, poradę? Albo coś fizycznego np. stary stabilny zakwas do chleba?



Jestem wegetarianinem od kilku ładnych lat i znam przepis, który oczarowuje nawet najbardziej zatwardziałych mięsożerców: kaczka z jabłkami od https://www.otwarteklatki.pl Polecam zapisać się do newslettera i ściągnąć mnóstwo przepisów eBookach.



KACZKA Z JABŁKAMI:

[attachment=0]kaczka2.png[/attachment]

może teraz będzie bardziej czytelne:



 Chleb Emila, który zawsze wychodzi pyszny 



Składniki wg uznania i rozmiaru blaszki ale te podane poniżej pozwolą na uzyskanie chlebka po upieczeniu o wadze 0.9 – 1.0 kg

• 250 g - Mąki orkiszowej jasnej typ 500

• 250 g - Mąki orkiszowej ciemnej typ 2000

(można zrobić z jednego gatunku mąki, lub innej mąki, pszenna, żytnia, itp. wg uznania można eksperymentować)

• Mała łyżeczka soli różowej kłodawskiej

• Ziarna wedle smaku i uznania:

  • słonecznik łuskany, pestki dyni, siemię lniane,

    • 4 łyżki stołowe dobrej oliwy – np. z pestek winogron

    • ½ opakowania drożdży suchych instant, czyli około 3,5-4.0 g

    • 300 – 500 ml ciepłej wody (w zależności od mąki i konsystencji ciasta)

    • 1 łyżka stołowa dobrego miodu.



    Wszystkie składniki suche, czyli mąka, sól, ziarna, drożdże wsypujemy do

    miski i mieszamy ze sobą przy pomocy umytych wcześniej i suchych dłoni … nie mieszać maszynowo lub robotem, chodzi o przekazanie cudownej i pozytywnej energii płynącej prosto od nas 



    Jak wymieszamy wszystkie suche składniki to dodajemy do nich 4 łyżki stołowe oliwy.



    Następnie w ciepłej wodzie rozpuszczamy łyżkę stołową dobrego miodu i wlewamy do miski z mąką i oliwą.

    Mieszamy drewnianą łopatką aż do uzyskania ciasta, które w swojej konsystencji bedzię lekko płynne (coś jak budyń), w zależności od mąki, jeśli ciasto wyjdzie zbyt zbite (np. tak jak na pierogi) dodać o drobinę więcej wody.



    Po wymieszaniu przelewamy ciasto do foremki (np. keksówki, ja używam szklanej), którą wcześniej możemy wyłożyć papierem do pieczenia, nie będziemy mieli wtedy dużo mycia i szorowania formy po upieczeniu i chlebek się do niej nie przyklei i sam wyskoczy z formy po upieczeniu :wink:



    Ciasto powinno zajmować połowę wysokości formy do pieczenia. Można na wierzch wysypać ziarnem, pogłaskać mokrą łopatką aby ziarno się przykleiło i po upieczeniu nie odpadło od skórki.



    Możemy dodatkowo opruszyć mąką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.



    Jak jest ciepło ciasto może wyrastać na blacie w kuchni, nie przykrywamy żadną ściereczką bo jak wyrośnie to przyklei się do ściereczki i przy odywaniu ciasto może opaść.

    W zimie ciasto może wyrastać w piekarniku w temp. 30 stopni.



    Ciasto sobie spokojnie rośnie a my nagrzewamy piekarnik (grzanie Góra-dół, bez termoobiegu) do 200 stopni C.



    Jak ciasto wyrośnie i podniesie się do końca formy, ostrożnie wkładamy do nagrzanego piekarnika. Nie trzęsiemy formą podczas transportu do piekarnika bo opadnie!





    Pieczemy 40-50 minut (wg uznania, jaki kto lubi wypieczony). Po tym czasie możemy wyjąć z formy i jeszcze w papierze do pieczenia włożyć do pieca na 5 minut aby skórka była bardziej chrupiąca  wg uznania i smaku.



    Po 5 minutach wyjmyjemy chlebek i odstawiamy do wystygnięcia.

    Gorący źle się kroi, choć jest nieziemsko pyszny.

    30 minut stygnięcia trwa jak wiecznośc to warto zaczekać by później rozkoszować się cudownym pieczywem bez chemii i sztucznych spulchniaczy.



    Smacznego i na zdrowie!!!



    Mi nie brakuje niech i Wam nie braknie

Ostatnio zrobiłem masło ze śmietany zebranej z mleka prosto od krowy, tylko, że to ok 30 minut ubijania :slight_smile:



Dawno temu na pchlim targu kupiłem maselnicę, taką nakręcaną na słoik, w końcu się przydała.



Składniki/potrzebne przybory:

  • Mleko prosto od krowy z którego uzyskamy śmietanę.
  • Maselnica / termomix / niektórzy robią to w butelce, nigdy nie próbowałem.



    Śmietanę wlewamy do maselnicy na ok 3/4 wysokości, zamykamy i zaczynamy ubijać. Po pewnym czasie zaczyna nam się pokazywać na kijku u góry masełko :slight_smile: Po ok pół godziny otwieramy maselnicę, przez sitko zlewamy maślankę do naczynia a na sitku zostają nam grudki masła. Przelewamy je zimną wodą i formujemy np. ręką w osełkę.



    Szał smaku gwarantowany!

FASOLACZKI



5 ugotowanych na twardo jajek, 1 szklankę ugotowanej fasoli zemlec w maszynce do mięsa. Posolić, dodać 1 jajko surowe i przyprawy ziołowe. Żeby odpowiednio zagęscic, należy wsypać tarta bułkę wymieszać i uformować kotlety. Wyłożyć na posmarowana tłuszczem blaszke, zapiec w piekarniku.

FASOLACZKI są niezwykle zdrowe i pyszne. Smakują z gotowanymi warzywami, z ziemniakami, z ziolowymi placuszkami. Można też zjeść je między posiłkami zamiast niezdrowych słodyczy.

Ja zapraszam na swoj kanał gdzie pokazuje moje przepisy wegańskie i głównie na surowo.



https://www.youtube.com/user/neuneczek

Przeglądając tę stronę akceptujesz regulamin naszej społeczności.

Jest to prywatna i zastrzeżona przestrzeń dla Suwerenów

Zastrzegamy sobie wszelkie prawa i odrzucamy wszelkie jurysdykcje poza prawem naturalnym. Jeśli reprezentujesz korporację, rząd, prywatną agencję lub inną korporację, lub jeśli Twoją intencją jest zbieranie prywatnych danych i naruszanie prywatności, nie masz pozwolenia na odczyt, zapis lub kopiowanie zawartości tej wiadomości. Wycofaj się natychmiast!

Jednakże, jeżeli popełnisz to naruszenie bez uzyskania indywidualnej, ręcznie napisanej zgody, automatycznie akceptujesz stałą opłatę karną w wysokości €10.000 (dziesięć tysięcy) euro za każdy 1 bit informacji oraz za każde pojedyncze naruszenie, plus wszelkie koszty obsługi i egzekucji należności.

Nie ma miejsca na negocjacje.
Dziękujemy za współpracę!