Dzień dobry Kochani
Jak w temacie piekę chleby różnej maści w zaciszu domowym. Jesteś zainteresowana /zainteresowany zapraszam
Pozdrawiam serdecznie,
Słowianka
Witaj, ja również od jakiegoś czasu sam piekę chleb na potrzeby swojej rodziny. Jest to chleb żytni na żytnim zakwasie. Podczas ostatniej pełni wyszedł wyjątkowo udaśny . Ale czy może masz jakiś patent żeby bez dodawania mąki przennej był mniej glinowaty? Pozdrawiam , Petros
Witaj, taki przepis ostatnio sam robię potrzeba
8 świeżych jaj
2 szklanki mąki migdalowej
1/3 szklanki oliwy
Sól pieprz i co tam komu wpadnie w ręce
6 z 8 jaj odzielamy białko od żółtka temperaturą pokojowa jaj musi być
Do oddzielnych żółtej wbijam 2 całe jajka dodaje oliwę sól pieprz trochę chili swojej i 2 szklanki mąki migdalowej, mieszam widelcem oddzielone 6 białek ubijam mikserem na sztywno dosłownie jak obracam miskę to stoi jak zaprawa murarska rozgrzewam piekarnik do 190 mieszam powoli dodając białko do reszty składników konsystencja jak lejace lody, chlebek keto minimalne węglowodany bez drożdży i tego kitu gipsu macznego
Pozdrawiam
Hej
O proszę jaki przepis z jajkami to już prawie ciasto. Żartuję oczywiście. Nawet nie sądziłam, bo nie miałam pojęcia, że takie cudo można upiec.
Mąka owsiana zamiast mąki pszennej, albo pszenna wysokiego przemiału. Ostatnio nawet mąki ryżowej dodałam i upiekł się pyszny chleb. Kombinowalam już chyba że wszystkimi mąkami. Urozmaicam.
Petros weda… a czy Twój żytni chleb nie jest kwaśny?
To jest niesamowite jak dobry jest domowy chleb, bez tych wszystkich sztuczności sklepowych. Pachnie w całym domu. Pachnie domem.
Polecam spróbować wypieku chleba z niepalonej kaszy gryczanej.
Składniki
- 1kg kaszy gryczanej niepalonej
- 2 łyżki soli
opcjonalnie:
- pestki wszelkiego rodzaju
- przyprawy wedle uznania
- ocet jabłkowy
Przygotowanie:
- płuczemy i moczymy kaszę przez 24 godziny
- odlewamy wodę (nie całkowicie)
- dodajemy sól
- blindujemy (nie za mocno)
- do masy w konsystencji płynnego miodu dodajemy przyprawy i pestki
- odstawiamy na około 2 godziny do do “zimnego piekarnika”
- pieczemy 45 - 55 min w temperaturze 180 stopni.
Z 1 kg wychodzą mi 2 keksówki o wymiarach 30 na 15 cm cześć chleba mrożę a część trzymam w lodówce.
Siła tego chleba tkwi w prostocie! )
Smacznego!